arrow_drop_up arrow_drop_down

"Wat een gigantisch jaar heb ik in Trenton gehad"

Een jaar geleden kon ik er allen nog maar van dromen om naar Amerika te gaan. Maar nu zit mijn uitwisselingsjaar er alweer op en kijk ik terug op de meest geweldige 11 maanden van mijn leven tot nu toe.

Ik droomde er al heel lang van om in Amerika te kunnen wonen en studeren. Nog nooit was iemand uit mijn dorp (ik leef in een heel klein dorpje) naar Amerika geweest. De verhalen die ik over dit land hoorde waren zo overweldigend, dat ik het gewoon met eigen ogen moest meemaken.

Nu kan ik met trots zeggen dat ik de eerste High School student ben uit mijn dorp. Dromen komen uit, het maakt niet uit hoe groot ze zijn. En in werkelijkheid zijn ze soms nog mooier dan je kan voorstellen.

Ik kreeg een gaaf grijs ASSE Nederland shirt en vloog naar New York. Ik ging er heen met een gemengd gevoel. Voor het eerst zonder mijn ouders weg en dan gelijk zo ver weg en helemaal naar de andere kant van de oceaan. Wat als het tegen zou vallen? Wat als mijn nieuwe familie helemaal niet zo aardig bleek te zijn? Wat als ik niet mee zou kunnen komen op school? Ik geen nieuwe vriendinnen zou kunnen maken? Ik helemaal alleen zou komen te zitten? Allemaal dingen waar ik bang voor was, ondanks alle goede introductie bijeenkomsten en ik dus precies wist wat er allemaal boven mijn hoofd hing. Ik ging het grote avontuur aan! Een unieke ervaring!

Op een vrijdag in Augustus was het dan zover al om 4.00 uur stond ik naast mijn bed, vandaag zou ik mijn nieuwe familie ontmoeten en de mijne hier in Nederland achter laten. Om 10.00 uur precies stonden we op Schiphol en even later zat ik samen met nog een paar studenten in het vliegtuig. Allemaal even gespannen, maar allemaal even enthousiast. Wat geweldig toen ik aankwam op het vliegveld en ik twee dol enthousiaste mensen (mijn nieuwe “Mom” en “Dad” ) met stralende ogen het bordje met Debby van Zanten omhoog zag houden. Ik voelde me gelijk helemaal thuis. Mijn gastouders (Heather en Jack Hollbrook) vertelde mij dat ze zo blij waren dat ik er was en ze niet konden wachten om me voor te stellen aan mijn nieuwe zusje (Katy). Katy was nog op school, zij deed aan volleybal en hadden hun eerste training vandaag. Al snel zaten we in de auto en praten we ronduit over van alles. Zij gaven mij gelijk het gevoel alsof ik hun eigen dochter was en dat gevoel is het hele jaar zo gebleven.

Op school maakte ik al snel kennis met de echte High School-spirit en werd ik uitgenodigd om cheerleader te worden. Dat is echt een onwijze eer. Als cheerleader mag je met elke wedstrijd mee en zorg jij echt voor de sfeer rond de wedstrijd. Sport is een heel belangrijk onderdeel op school. Zo was ik naast cheerleader ook onderdeel van het track en field team. Hardlopen was altijd iets wat ik thuis ook deed, maar dan meestal met mijn moeder of alleen. Nu deden we dat samen tegen andere scholen. Dat geeft zoveel meer energy. Omdat ik op een nogal kleine school zat, werd ik ook nog genomineerd als homecomming queen. Dat is echt een belevenis apart. Homecomming is echt iets wat je moet meemaken. Wat een feest. Ach ik kan nog zoveel mooie herinneringen opschrijven, maar het mooiste is om ze zelf te beleven. Ik kan echt iedereen aanraden om een jaar als uitwisselingsstudent naar een ander land te gaan.

Ik zal liegen als ik zeg dat ik mijn ouders totaal niet gemist heb, natuurlijk zijn er altijd momenten dat je terug denkt aan thuis, zeker de december maand is moeilijk. Met kerst miste ik mijn ouders en familie wel, omdat kerst hier toch anders werd beleefd dan thuis. Maar mijn gastouders deden er alles aan om ook deze periode voor mij zo leuk mogelijk te maken en dat heeft zeker geholpen. Het mooiste moment was toen mijn zusje tijdens het kerstdiner plotseling en gedicht begon voor te lezen. Dit gedicht was aan mij gericht. Het kwam er op neer dat ze hoopte dat ik voor altijd haar zus zou blijven. Nou ik kan met recht zeggen dat ik dat ook echt blijf.

In Nederland was ik altijd een best wel verlegen meisje, wat vaak achter de “populaire” groep aanliep. Hier in Amerika heb ik ontdekt dat je zelf de regie in handen hebt. Als je jezelf bent en weet wat je wil, je het beste uit jezelf kan halen en dat je daar helemaal niet “populair” voor hoeft te zijn. Iedereen zou moeten ontdekken wat ik heb ontdekt tijdens mijn uitwisselingsjaar. Je bent goed zoals je bent, niet zoals je doet!

Ik ben ASSE Nederland maar vooral mijn ouders dankbaar dat zij mij deze kans hebben gegeven. Dit is gewoon zo leuk, dit mag eigenlijk nooit stoppen. Helaas doet het dat wel, en inderdaad het moeilijkste moment is het afscheid nemen van je familie wat inmiddels echt mijn tweede familie is geworden.

Debby,

ASSE Nederland uitwisselingsstudent.

Wij gebruiken cookies